05 mrt 2016

Even alleen zijn…

0 Reacties

nerves-346928_960_720Laatst las ik weer een artikel over HSP (Hoog Gevoelig Persoon).
En elke keer weer als ik de afkorting HSP zie staan, klinkt het als een ‘aandoening’.

1 op de 5 personen hebben HSP. Eigenlijk een normale extra bijkomstigheid van een eigenschap, want in elke kring zou iemand hoog gevoelig kunnen zijn. Dus het klinkt voor iedereen bekend en zichtbaar.

Zou je denken!

Klaarblijkelijk is HSP een eigenschap waar weinig openlijk over wordt gesproken en waar veel mensen last van hebben.

Uit onderzoeken (Elaine Aron, 1996) blijkt dat HSP genetisch aangeboren is. Niet iets wat voortkomt uit het verleden (jeugd) of bijvoorbeeld je afkomst. Daarnaast van de bijna 17 miljoen mensen in Nederland hebben er bijna 4 miljoen HSP. Je zal ze allemaal bij elkaar hebben wonen en werken…

Vanuit de begrippen en coaching hoort bij HSP een ‘iets’ aangepaste levenswijze dat voor een uiterst gevoelige persoon uitkomst kan bieden. Best een uitdaging om dit vol te houden als je al zo gevoelig bent.
Zoals ieder mens gebaat is bij regelmatig bewegen, gezonde voeding en voldoende rustmomenten, zijn dit de voorwaardelijke ingrediënten van de HSP om goed te kunnen blijven functioneren. Dit klinkt zwaar maar wanneer er altijd prikkels op zoveel verschillende uiteenlopende vlakken worden uitgedaagd, moet er structureel iets gecompenseerd worden.
Wat nu. Want wat is het toch lastig als telkens uitgedaagd wordt en juist die ingrediënten je teniet kunnen doen. Ik weet dat op tijd naar bed gaan, of voldoende rust meer energie geven. Maar ja. Er spelen zo veel dingen in mijn hoofd dat het soms onmogelijk lijkt om hier aan te houden. Het een werkt het ander tegen.

Eten? Ik vind alles lekker. Zeker als we het druk hebben met ons gezin is een structurele uitgebalanceerde voeding een hele uitdaging. Ik zit op de blaren wanneer er iets te vaak minder gevarieerd of minder gezond is gegeten.

Omgeving. Tja. Toch ben ik graag onder de mensen, maar eenmaal onder de mensen voel ik mij soms afhankelijk. Dit hangt er van af hoezeer ik mij laat meeslepen door iedereen te ‘scannen’ of door veel te voorzichtig te zijn in mijn eigen woordkeuzes. Moe ben ik uiteindelijk door altijd maar bezig te zijn met wat anderen wel of niet doen; uitdrukkingen op gezichten lezen, woorden wegen, interpretaties doorzien, diep analytische verbanden te zien en zelf door alle informatie het moeilijk vinden om de boel te concretiseren of daaruit een waarheid in te zien.

De omgeving heeft vaak geen idee, (behalve misschien dan de 1 op de 5 mensen) maar zien wel een misschien wat wispelturig persoon. Of een bedreiging omdat je met informatie komt die vaak doelgericht (persoonlijk) kan zijn.

Maar. HSP is een way of life. Soms raak ik er door verteerd. En dan? Dit is het fijne aan HSP: je voelt je lichaam zo goed aan, dat je uiteindelijk je grens moet bepalen. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van terug trekken: eerder naar bed, langer douchen, wandeling maken en ik denk wel het belangrijkste, uitspreken van grenzen. Want dit waardeert de omgeving juist wél!

Zo. En nu tijd voor een lange warme douche!

———————————
HSP links:
https://www.linkedin.com/pulse/hsp-een-complexe-soms-verwarrende-maar-vooral-leuke-rekers-lhep-
http://www.vereniginghooggevoelig.nl/tests/hsp/hsptest.php

 

 

 

[begin]
Over de schrijver


Altijd bezig om diverse partijen aan elkaar te koppelen. Samen sta je sterker op weg naar de onvoorspelbare toekomst.